Recomandari pentru purtatorii de aparate ortodontice fixe

DURERILE DENTARE:
– Sunt inevitabile in primele zile dupa montarea aparatului dentar. Se pot calma spontan sau cu ajutorul antialgicelor (fara abuz de medicamente!).
– Pot fi generate la nivelul partilor moi de contactul propriu-zis cu bracket-urile sau cu tubusoarele de pe molari. Aceste zone se vor proteja cu ceara pana cand pacientul capata toleranta fata de aparatul dentar (se evita utilizarea excesiva a cerii!).
– Pot aparea, cu intensitate mai mica decat in primele momente, dupa fiecare activare a aparatului, in cabinetul dentar.
Dintii de la mandibula sunt mai sensibili la durere decat cei de la maxilar!

IGIENA:
– Periajul insistent al tuturor fetelor dentare, cel putin de doua ori pe zi (dimineata si seara), de preferat dupa fiecare masa. Periajul clasic va fi suplimentat de periuta interdentara, usor accesibila la nivelul bracket-urilor si pe sub arc (se dubleaza timpul de igienizare la domiciliu!).
– Igiena trebuie sa fie perfecta pentru a preveni complicatii de tip carios sau parodontal, pe durata si dupa tratamentul ortodontic (tratament de lunga durata!).

– Va recomandam si utilizarea dusului bucal.

ALIMENTATIA:
– Se vor exclude din meniu, pe durata purtarii aparatului fix si a contentiei, toate formele de alimente lipicioase: caramele, nuga, guma de mestecat, etc., pentru preintampinarea dezlipirii bracket-urilor.
– Alimentele de consistenta crescuta (ex.: morcov crud, mar, pesmet, etc.) se vor fragmenta in bucati mici in prealabil inserarii in cavitatea orala, pentru a evita durerile dentare suplimentare si pentru a menaja integritatea structurilor aparatului fix. Se evita muscarea directa!!!

CONTROALELE PERIODICE, INDEPARTAREA APARATULUI SI CONTENTIA:
– Se vor efectua la un interval de 3 – 4 saptamani sau la indicatia medicului curant.
Aparatul dentar nu se indeparteaza la cerere, decat in situatii exceptionale!!!
– Dupa indepartarea aparatului dentar este necesara o perioada (de durata cel putin egala cu cea a tratamentului activ), in care structurile dentare aflate intr-o noua pozitie trebuie stabilizate prin mijloace mobile, de noapte (necesita cooperarea mai intensa a pacientului) sau prin mijloace fixe, care sunt atasate direct de dinti. Sunt usor de tolerat si nu genereaza dureri!