Fracturi dentare

Fracturile dentare sunt leziuni traumatice des intalnite in practica stomatologica si reprezinta urgente pentru care pacientii ajung in cabinet.

Incidenta: Apar la copii unde sunt afectati predominant dintii anteriori, cat si la adulti. Fractura poate fi localizata fie doar in smalt, fie in smalt si dentina, fie afectand camera pulpara si chiar radacina dintelui.

Cauze: daca la copii fracturile apar ca urmare a loviturilor in timpul practicarii diferitelor sporturi sau la joaca, la adulti, situatia este diferita.

Printre cauze mentionam caria foarte mare; dinti devitali cu obturatii extinse, dinti cu restaurari corono-radiculare metalice unde este interesata si radacina si nu in ultimul rand traumatismele.

Simptome: pacientii se prezinta la cabinet “cu dintele/maseaua sparta” fie pentru ca ii doare dintele, fie din motive estetice, fie pentru ca marginea ascutita de smalt ramasa afecteaza partile moi din vecinatate: limba, obrazul producand durere, usturime. Intotdeauna examinarea clinica se coreleaza cu cea radiologica.

Tratament: lucrurile sunt mai grave decat par intrucat o fractura pana sub gingie, la nivelul rebordului osos complica planul de tratament, uneori necesitand alungire coronara sau chiar extractia dintelui. Acest lucru este adesea dificil de inteles de catre pacienti, acestia dorind de cele mai multe ori restaurarea dintelui cu o simpla obturatie iar dintele nu intotdeauna poate fi recuperat.